dzielnik

Oferta

Ofertę wyselekcjonowanych win hiszpańskich Vinoliva s.c. kierujemy do odbiorców posiadających stosowne zezwolenia na handel alkoholem. Szczególnie swoją ofertę adresujemy do sklepów i restauracji jak również całej branży HoReCa.

Hiszpania zajmuje 3 miejsce w Unii Europejskiej pod względem ilości produkcji wina. Tradycja uprawy winorośli sięga tu czasów Imperium Rzymskiego, ale nowoczesne winiarstwo narodziło się w Hiszpanii pod koniec XIX wieku, po zwalczeniu plagi filoksery. Jednakże tradycje wywodzące się z czasów rzymskich w winiarstwie obecne są do dziś na terenie Estremadury gdzie po dziś dzień produkuje się wino Pitarra metodami z czasów rzymskich tzn. wino dojrzewa w glinianych stągwiach przez co uzyskuje odmienny charakterystyczny smak. Z kolei winnica Zaleo w Almendralejo
z powodzeniem promuje swoje wino Tinaja również wyprodukowane metodą znaną tam od czasów rzymskich a obecnie jest szeroko doceniane zdobywając medale na całym świecie.
Bogata oferta producentów bo około 6000 winnic oraz odmian winorośli bo około 60 w tym endemicznych pozwala na stworzenie dla Państwa oferty win hiszpańskich wyróżniającej się na rynku polskim jakością oraz dobrą ceną. Dodatkowo biorąc pod uwagę różnice przynależne poszczególnym regionom Hiszpanii nawet podstawowy szczep Tempranillo będzie zupełnie inaczej smakował z D.O. Rioja, D.O. Ribera del Duero czy w Ribera del Guadiana.
Zapraszamy z nami w podróż poprzez najlepsze apelacje Hiszpanii i poznanie najciekawszych produkowanych tam win.

KLUCZOWE CZERWONE ODMIANY WINOGRON

Numerem jeden tutejszych winnic jest odmiana tempranillo. Uprawia się ją na terenach rozprzestrzeniających się od północy po centrum kraju. Odmiana ta występuje pod różnymi nazwami. Tempranillo też często tworzy kupaże z takimi odmianami, jak garnacha, graciano, cariñena czy cabernet sauvignon. Bardzo popularną czerwoną odmianą Hiszpanii jest garnacha tinta (fr. grenache). Z tej odmiany robi się głównie wina różowe (rosado). Wśród czarnych odmian popularne są również graciano. Uprawia się ją głównie w Rioja i Estremadura, gdzie używa się ich do kupaży w wielu najlepszych winach. Ciekawą smakowo odmianą jest Mencia występująca w D.O. Bierzo dająca lekkie czerwone wina bardzo przyjemne w smaku.

KLUCZOWE BIAŁE ODMIANY WINOGRON

Verdejo wina z tej odmiany są lekkie, wysoko kwasowe, o zapachu melona, brzoskwini, podobne nieco do sauvignon blanc, z którym też często się je blenduje.

Albariño uprawia się głównie na północnym zachodzie kraju w D.O. Rias Baixas. Ma grubą skórkę, co sprawa, że jest dość odporny na choroby grzybicze występujące w wilgotnym morskim klimacie. Albariño ma wysoką kwasowość. Robi się z niego świeże wina o cytrusowych smakach i aromatach.

Godello uprawian w D.O. Bierzo daje lekkie wina w smaku suszonej moreli o ładnym wybarwieniu. Cayetana uprawiana w Estremadura jest ciekawym endemicznym gatunkiem z Estremadura podobnie jak Pardina, dająca świeże lekkie wina o aromatach jabłkowych.

Parellada, xarel-lo i macabeo to nierozdzielna trójka odmian, z których robi się w Katalonii musującą cavę. Poza Katalonią cavę można również robić z innych odmian bo regulator dopuszcza taką możliwość z zachowaniem odpowiednich standardów produkcji przyjętych dla win typu Cava czyli win typu szampańskiego.

W Castilla La Mancha i Rioja produkuje się dużo win z odmiany Macabeo, zwanej w regionie Rioja Viurą, jest ona używana do produkcji win spokojnych, oferując subtelne ziołowe i korzenne aromaty.

Hiszpania zajmuje 3 miejsce w Unii Europejskiej pod względem ilości produkcji wina. Tradycja uprawy winorośli sięga tu czasów Imperium Rzymskiego,  ale nowoczesne winiarstwo narodziło się w Hiszpanii pod koniec XIX wieku, po zwalczeniu plagi filoksery. Jednakże tradycje wywodzące się z czasów rzymskich w winiarstwie obecne są do dziś na terenie Estremadury gdzie po dziś dzień produkuje się wino Pitarra metodami z czasów rzymskich tzn. wino dojrzewa w glinianych stągwiach przez co uzyskuje odmienny charakterystyczny smak. Z kolei winnica Zaleo w Almendralejo
z powodzeniem promuje swoje wino Tinaja również wyprodukowane metodą znaną tam od czasów rzymskich a obecnie jest szeroko doceniane zdobywając medale na całym świecie.
Bogata oferta producentów bo około 6000 winnic oraz odmian winorośli bo około 60 w tym endemicznych pozwala na stworzenie dla Państwa oferty win hiszpańskich wyróżniającej się na rynku polskim jakością oraz dobrą ceną. Dodatkowo biorąc pod uwagę różnice przynależne poszczególnym regionom Hiszpanii nawet podstawowy szczep Tempranillo będzie zupełnie inaczej smakował z D.O. Rioja, D.O. Ribera del Duero czy w Ribera del Guadiana.
Zapraszamy z nami w podróż poprzez najlepsze apelacje Hiszpanii i poznanie najciekawszych produkowanych tam win.

KLUCZOWE CZERWONE ODMIANY WINOGRON

Numerem jeden tutejszych winnic jest odmiana 
tempranillo. Uprawia się ją na terenach rozprzestrzeniających się od północy po centrum kraju. Odmiana ta występuje pod różnymi nazwami. Tempranillo też często tworzy kupaże z takimi odmianami, jak garnacha, graciano, cariñena czy cabernet sauvignonBardzo popularną czerwoną odmianą Hiszpanii jest garnacha tinta (fr. grenache). Z tej odmiany robi się głównie wina różowe (rosado). Wśród czarnych odmian popularne są również graciano. Uprawia się ją głównie w Rioja i Estremadura, gdzie używa się ich do kupaży w wielu najlepszych winach. Ciekawą smakowo odmianą jest Mencia występująca w D.O. Bierzo dająca lekkie czerwone wina bardzo przyjemne w smaku.

KLUCZOWE BIAŁE ODMIANY WINOGRON

Verdejo wina z tej odmiany są lekkie, wysoko kwasowe, o zapachu melona, brzoskwini, podobne nieco do sauvignon blanc, z którym też często się je blenduje.

Albariño uprawia się głównie na północnym zachodzie kraju w D.O. Rias Baixas. Ma grubą skórkę, co sprawa, że jest dość odporny na choroby grzybicze występujące w wilgotnym morskim klimacie. Albariño ma wysoką kwasowość. Robi się z niego świeże wina o cytrusowych smakach i aromatach.

Godello uprawian w D.O. Bierzo daje lekkie wina w smaku suszonej moreli o ładnym wybarwieniu. Cayetana uprawiana w Estremadura jest ciekawym endemicznym gatunkiem z Estremadura podobnie jak Pardina, dająca świeże lekkie wina o aromatach jabłkowych.

Parellada, xarel-lo i macabeo to nierozdzielna trójka odmian, z których robi się w Katalonii musującą cavę. Poza Katalonią cavę można również robić z innych odmian bo regulator dopuszcza taką możliwość z zachowaniem odpowiednich standardów produkcji przyjętych dla win typu Cava czyli win typu szampańskiego.

W Castilla La Mancha i Rioja produkuje się dużo win z odmiany Macabeo, zwanej w regionie Rioja Viurą, jest ona używana do produkcji win spokojnych, oferując subtelne ziołowe i korzenne aromaty.

dzielnik

Regiony Hiszpanii

Data założenia: 1988

Nazwa pochodzenia D.O. Rías Baixas znajduje się w północno-zachodniej Hiszpanii, w regionie Galicji, charakteryzującym się stałą zielenią krajobrazu i wpływem Oceanu Atlantyckiego. Jednym z decydujących czynników DO Rías Baixas jest przywiązanie do rodzimych odmian, odpornych na klimat typowy dla tego obszaru, wśród których jest Albariño, podstawowy filar tej nazwy.

Stosowanie tych odmian nadaje naszym winom własną osobowość, jakość i autentyczne pochodzenie oraz wyraźny atlantycki charakter, którego trajektoria pozwoliła im stać się wzorcem dla win białych na świecie.

Dopuszczone odmiany

Odmiany białe: Albariño, Treixadura, Loureira lub Marqués, Caiño Blanco, Torrontés i Godello.


Odmiany czerwone: Caiño red, Espadeiro, Loureiro red, Sousón, Mencía, Brancellao, Pedral i Castañal.


Albariño, główna odmiana DO, osiąga w tym klimacie maksymalną ekspresję jakościową i w tej glebie ta odmiana ma dużą zdolność do produkcji cukru, który w dobrych latach może osiągnąć 13% obj. alkoholu. Dodatkowo, a jednocześnie, co jest wyjątkowe, zachowuje bogactwo kwasów, które osiąga niewiele odmian na świecie, a także bogactwo aromatycznych i pikantnych składników, dzięki którym jego wina są bardzo identyfikowalne.

Inna odmiana, Loureira, zwana również Marqués, choć jej stosunek cukru do kwasu jest słabszy (niska produkcja cukru i wysoka kwasowość), to bogactwo aromatów i oryginalne smaki przypominające wawrzyn nadają jej wspaniałej osobowości.

Treixadura, trzecia odmiana jakości polecana do uprawy, ma naturalne siedlisko w Condado, choć nie jest zbyt rozpowszechniona. Dzięki kwiatowym i owocowym charakterom smak przypomina dojrzałe jabłka.

Kategorie

Wina białe:

Rías Baixas Albariño (100% monovarietal): charakteryzuje się słomkowożółtym kolorem ze złotymi lub zielonymi tonami. Czyste i jasne wino butelkowane Czysty aromat z delikatnymi aromatami podstawowymi, kwiatowymi i owocowymi o średniej intensywności, jabłka, brzoskwini, cytrusów, białych kwiatów i ziół. Zrównoważona kwasowość Świeży i zrównoważony smak. owocowy posmak.

Rías Baixas multivarietal whites (Rosal, Condado, Salnés, Ribeira do Ulla): produkowane w różnych podstrefach z albariño i innymi odmianami, głównie treixadura, white loureira i white caiño, które zapewniają różne niuanse. Są to wina o czystych i delikatnych aromatach, aromatach pierwotnych, kwiatowych i owocowych, o zrównoważonej kwasowości. Świeży i zrównoważony smak. owocowy posmak.

Beczka Rías Baixas: leżakowane w dębowych beczkach, o długości poniżej 6 miesięcy, czyste aromaty, o średniej intensywności i z lekkimi aromatami dębu, przeplatane aromatami białych i tropikalnych owoców. Zrównoważony i świeży smak. Posmak z lekkimi niuansami dębu.

Rías Baixas red: produkowane z którejkolwiek z dozwolonych odmian czerwonych, są to czerwone wina wiśniowe z fioletowymi tonami. Warstwa średnia – wysoka, czysta i jasna. Aromaty czyste, średnio intensywne, owocowe (wyróżniają się czerwone owoce) i/lub kwiatowe. Na podniebieniu lekko kwaśne, smaczne i umiarkowanie taniczne. Posmak trwały i owocowy.

Rías Baixas musujące, białe i czerwone: wykonane tradycyjną metodą Czyste aromaty owocowe, piekarnicze, dojrzałe jabłko i cytrusy z nutą suszonych owoców. Na podniebieniu zrównoważone, z lekką kwasowością, świeże i owocowe z nutami syropu, dobrze zintegrowanym dwutlenkiem węgla i owocowym posmakiem.

 

DO La Mancha i Vinos de la Tierra de Castilla

Data powstania: 2 czerwca 1976

La Mancha ma wyraźne powołanie do uprawy winorośli, wywodzące się z zestawu cech, które są nieodłączne i naturalne dla produkcji winogron, a w konsekwencji z win o określonych właściwościach. La Mancha, z niezliczonymi hektarami winnic, które zapełniają jej pola, jest największym obszarem uprawy winorośli na świecie, zajmując powierzchnię 30 700 kilometrów kwadratowych, co stanowi połowę z czterech prowincji, które ją tworzą (Albacete, Ciudad Real, Cuenca i Toledo).

 

Dopuszczone odmiany

Odmiany białe: Airén, Viura lub Macabeo, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Verdejo, Moscatel de Grano Menudo, Riesling, Parellada, Viognier, Gewürztraminer, Pedro Ximénez i Torrontés.

 

Odmiany czerwone: Cencibel lub Tempranillo, Garnacha, Moravia, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Petit Verdot, Monastrell, Bobal, Graciano, Cabernet Franc, Malbec, Pinot Noir i Mencía.

Kategorie

Dywersyfikacja produkcyjna jest jednym ze znaków rozpoznawczych win DO La Mancha, z produkcją win spokojnych (młodych i dojrzałych), a także win musujących.

 

D.O.Ca. RIOJA

Data powstania: 6 czerwca 1925 r. Od 1991 r. jest uznawany za pierwszego Kwalifikowany D.O.

 

Dopuszczone odmiany

Czerwone: Tempranillo, Garnacha, Graciano, Mazuelo, Maturana Tinta.

 

Białe: Viura, Malvasía, Garnacha Blanca, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Verdejo, Maturana Blanca, Tempranillo Blanco i Turruntés.

 

Kategorie

Zgodnie z zastosowanym procesem dojrzewania i dojrzewania, dla wina Rioja ustanowiono cztery kategorie, różniące się czterema rodzajami tylnych etykiet lub pieczęci seryjnych i numerowanych, które Rada Regulacyjna przyznaje winom, które przeszły kontrolę jakości i typowości:

 

Gwarancja pochodzenia: W przypadku tych win nie jest certyfikowany żaden proces dojrzewania ani procesu dojrzewania. Są to zazwyczaj wina w pierwszym lub drugim roku, które zachowują swoje pierwotne cechy świeżości i owocowości.

 

Wino Crianza: Wina co najmniej w trzecim roku, które spędziły co najmniej rok w beczkach.W przypadku win białych okres ten wynosi 6 miesięcy.

 

Wino Reserva: wyselekcjonowane wina z każdego rocznika, które ze względu na swoje dobre cechy leżakowały przez co najmniej trzy lata między beczką a butelką, z czego co najmniej jedno w beczce i co najmniej 6 miesięcy w butelce. W winach białych okres ten wynosi 2 lata, z czego co najmniej 6 miesięcy w beczce.

 

Wino Gran Reserva: wyselekcjonowane wina z wyjątkowych roczników, które przeszły minimum pięć lat procesu leżakowania, pozostając minimum dwa lata w beczce i dwa lata w butelce. W winach białych okres ten wynosi 4 lata, z czego co najmniej 6 miesięcy w beczce.

 

Cztery modele seryjnych i numerowanych tylnych etykiet i plomb, które muszą towarzyszyć każdej butelce wina Rioja wprowadzonej na rynek, stanowią nie tylko dokument gwarantujący kategorię, ale także potwierdzają pochodzenie, rocznik i jakość wina.

D.O. Nawarra

Data powstania: 1933

 

Delektowanie się winami DO Navarra oznacza podróże przez pięć stref i różnorodność klimatów, gleb i odmian, które łączą się, aby zapewnić niezbędne nuty, a tym samym uzyskać słynne róże, niezwykłe biele i ekscytujące czerwienie. Szereg możliwości, które otwierają zmysły na wybór własnego stylu wina, dostosowanego do tych, którzy chcą się nim cieszyć.

 

Dopuszczone odmiany

Odmiany czerwone: Cabernet-Sauvignon, Garnacha Tinta, Graciano, Merlot, Mazuelo, Pinot Noir, Syrah i Tempranillo.

 

Odmiany białe: Chardonnay, Garnacha Blanca, Malvasía, Moscatel de Grano Menudo, Sauvignon Blanc i Viura.

 

W Nawarrze istnieje szeroka gama białych i czerwonych odmian, z których produkuje się wina wszystkich stylów dostosowanych do gustów konsumentów: różowe, młode białe i drewniane, młode czerwone i drzewne, słodkie.

 

Ponad 70% winnic zajmują odmiany rodzime (Garnacha, Tempranillo…), a pozostałe 30% to najbardziej znane odmiany międzynarodowe (Cabernet Sauvignon, Chardonnay…).

W sumie 90% winogron produkowanych w Navarra jest czerwonych, a tylko 10% białych.

 

Kategorie

Wina białe, czerwone fermentowane w beczkach oraz wina białe dojrzewające Crianza, Reserva i Gran Reserva. Wina różowe, wina różowe fermentowane w beczkach i wina różowe z dojrzewaniem Reserva. Wina czerwone, Oak, Crianza, Reserva i Gran Reserva. Wina likierowe.

DO Utiel-Requena

Data powstania: 1976

Pierwsza regulacja w Hiszpanii na poziomie Nazw Pochodzenia pochodzi z 1932 r., już wtedy, w dekrecie z 8 września 1932 r., podniesionym do ustawy z dnia 26 maja 1933 r. „Statut winiarski” w swoim artykule 34 już zdefiniował i uznał DO Utyl. W 1957 r. zatwierdzono już regulamin DO Utiel-Requena i to właśnie w 1976 r. z rozporządzenia Ministerstwa Rolnictwa z dnia 19.05.1975 r. Rada Regulacyjna otworzyła swoje pierwsze biuro.

Tradycja winiarska Utiel-Requena sięga 2700 lat historii. Stanowiska archeologiczne znajdujące się w tej nazwie pochodzenia gwarantują produkcję wina i jego nieprzerwany obrót od epoki iberyjskiej do współczesności. To właśnie człowiek, w odpowiedzi na opisane powyżej czynniki naturalne, które go otaczają, ustanowił korzenie uprawy winorośli jako sposobu na życie w Utiel-Requena. Odmiana Bobal jest gwiazdą nazwy pochodzenia Utiel-Requena. Ten autochtoniczny winogrono zajmuje 74% całkowitej powierzchni winnicy i doskonale dopasowuje się do jej klimatu i terytorium.

Nazwa pochodzenia Utiel-Requena znajduje się na wewnętrznym płaskowyżu prowincji Walencja (Hiszpania), 70 km od morza. Ma klimat śródziemnomorski z cechami kontynentalnymi, ze względu na 750 metrów średniej wysokości.

Dopuszczone odmiany

Odmiany czerwone: Bobal, Tempranillo, Garnacha Tinta, Garnacha Tintorera, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Petit Verdot i Cabernet Franc

Odmiany białe: Macabeo, Merseguera, Tardana, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Parellada, Verdejo i Moscatel de Grano Menudo.

Kategorie

Wina białe:

Wygląd: żółte barwy o różnej intensywności w zależności od odmiany winorośli, czasem z zielonkawymi odcieniami. Biel Tardana ma bardziej złociste odcienie.

Aspekt aromatyczny: aromaty kwiatowe i białe owoce. Biała Tardana może mieć bardziej tropikalny aromat.

Aspekt smakowy: wykazują objętość, a także lekko kwaśny dotyk, który nadaje im świeżości.

Wina różowe:

Wygląd: żywe różowawe kolory, które w przypadku Bobala mogą mieć fioletowe refleksy.

Aspekt aromatyczny: aromaty przypominające czerwone owoce. W przypadku Bobala przeważają truskawki i maliny.

Aspekt smakowy: z objętością i świeżością wynikającą z naturalnej kwasowości odmiany. W posmaku utrzymuje się intensywność aromatu czerwonych owoców.

Wina czerwone:

Wygląd: intensywna czerwień z refleksami fioletowymi, które w zależności od dojrzałości czasami przechodzą w wiśniową czerwień. Czerwone odmiany Bobal przeznaczone do starzenia mają bardzo powolną ewolucję koloru.

Aspekt aromatyczny: aromaty czarno-czerwonych owoców. Z czasem aromaty ewoluują w dojrzałe owoce.

Aspekt smakowy: wina z mocnym ciałem, dobrą intensywnością i ogólnie zrównoważoną kwasowością.

Wina musujące:

Biele: Kolory żółte z różnymi odcieniami w zależności od odmiany.

Aromaty owocowe i na podniebieniu zrównoważone pod względem cukrów i kwasowości.

Różowe:

Oferują różne różowawe odcienie, z aromatami kwiatowymi i czerwonymi owocami. Dobra równowaga cukrowo-kwasowa na podniebieniu.

Czerwień: Przeważają czerwone kolory z przewagą rubinów, aromaty dobrze zintegrowanych czerwonych owoców oraz objętość i pewna kremowość na podniebieniu.

Wina musujące:

Dominują aromaty odmianowe, na podniebieniu lekkie i świeże. Wygląd wizualny odpowiada opisanym już cechom, w zależności od tego, czy są białe, różowe czy czerwone.

 Aromatyczne wina musujące:

Żółte odcienie; aromaty owoców przypominające winogrona, z których zostały wykonane, na podniebieniu lekko słodki dotyk dobrze zintegrowany z kwasowością.

 

 

 

DO Ribera del Duero

Data powstania: 21 lipca 1982

DO Ribera del Duero znajduje się w pasie dorzecza rzeki Duero o długości około 115 kilometrów i szerokości 35, u zbiegu prowincji Burgos, Segovia, Soria i Valladolid. Obejmuje zarejestrowaną powierzchnię winnic o powierzchni 22 319 hektarów. i zarejestrowano 8255 winiarzy i 311 winnic.

 

DO charakteryzuje się ekstremalnym klimatem, z umiarkowanie niskimi opadami (średnia suma opadów 400-600 mm rocznie), które wraz z suchym latem i długimi, surowymi zimami oraz znacznymi wahaniami temperatury w ciągu roku tworzą klimat śródziemnomorski. którego głównym bohaterem jest kontynentalizm.

 

Winnice znajdują się na wysokości od 700 do 1000 metrów nad poziomem morza. Większość winnic na niższych obszarach składa się z osadów piasku, margla i wapienia, podczas gdy w wyższych winnicach występuje większa zawartość piasków pylastych lub gliniastych.

 

Dopuszczone odmiany

Odmiany czerwone: Tempranillo (znane jako Tinto Fino lub Tinta del País), Cabernet Sauvignon, Red Garnacha, Malbec, Merlot i Albillo.

 

Kategorie

Wino różowe: będzie wyprodukowane z co najmniej 50% dopuszczonych czerwonych odmian

 

Czerwone wino: będzie wykonane z co najmniej 75% odmiany

 

Tempranillo i reszta z dopuszczonymi odmianami. W każdym razie udział w tych winach odmiany Tempranillo samodzielnie lub razem z Cabernet Sauvignon, Merlot i Malbec nie może być mniejszy niż 95%.

 

D.O. Ribera del Guadiana

DO Ribera del Guadiana

Data powstania: 1996

Wina z Estremadury uzyskały pieczęć tożsamości i jakości w 1999 roku, kiedy to 16 kwietnia tego roku Rozporządzenie Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności (MAPA) ratyfikowało Regulamin Rady Regulacyjnej.

Sześć ekstremadurańskich podobszarów uprawy winorośli (Tierra de Barros, Matanegra, Ribera Alta, Ribera Baja, Montánchez i Cañamero) jest chronionych w ramach jednego DO, nie narzucającego kryterium jednorodności, ale po prostu wymagającego, aby zbieżne elementy naturalne umożliwiały osiągnięcie odpowiedni poziom jakości produktów, w tym suma rozproszonych obszarów, chociaż połączonych ze sobą powiązaniami winiarskimi (odmiany, forma uprawy), enologicznymi (sposoby opracowania, starzenia, …) lub ze względu na nazwę produkt na rynku.

Dopuszczone odmiany

Odmiany białe:

Preferowane odmiany białe: Pardina, Cayetana Blanca i Macabeo.

Dopuszczone odmiany białe: Alarije, Borba, Cayetana Blanca, Cigüente, Pardina, Viura lub Macabeo, Chardonnay, Chelva lub Montúa, Eva lub Beba de los Santos, Malvar, Moscatel de Alejandría, Moscatel de Grano Menudo, Parellada, Perruno, Sauvignon Blanco, Pedro Ximenez, Verdejo.

Odmiany czerwone:

Preferowane odmiany czerwone: Tempranillo.

Dopuszczone odmiany czerwone: Bobal, Cabernet Sauvignon, Graciano, Garnacha Tinta, Garnacha Tintorera, Jaen Tinto, Mazuela, Merlot, Monastrell, Pinot Noir, Petit Verdot, Syrah, Tempranillo lub Cencibel lub Tinto Fino.

Kategorie

Zbiory: białe, różowe i czerwone, wytrawne, półsłodkie i słodkie.

Fermentowane w beczkach: białe i czerwone.

Dąb: biały i czerwony.

Starzenie się: białe i czerwone.

Rezerwy: białe i czerwone.

Gran Reserva: białe i czerwone.